Basgitaar in de ritmesectie (met audio bestanden)


  ➽ AUDIO  Openen Pop-Up venster met audiobestanden
Introductie basgitaar in de ritmesectie & audio pop-up vensterUit alle voorgaande theorie en oefeningen heb je geleerd, dat de bassgitaar, samen met het slagwerk, de ritemsectie van de band vormt, en daarmee het fundament van de song is.
Je hebt inmiddels een heleboel losse licks en riffs geleerd vanuit het moduledeel "Voorbeelden en oefeningen", met de "V.o.X. visuele training" heb je geleerd basgitaarbegeleiding met akkoorden/arpeggio's te spelen, en de module "Stijlvoorbeelden met audio" heeft je wel duidelijk gemaakt, dat de basgitaar in alle muziekstijlen, en dan ook bijzonder flexibel, kan worden ingezet.
In dit moduledeel geven we je voorbeelden van basgitaarbelegeiding over toonladders, waarbij we audiofragmenten van slagwerk meeleveren. Standaard slagwerk is per definitie niet in een bepaalde toonsoort geschreven, je kunt stellen dat slagwerk min of meer "toonsoort loos" is.
Dat betekent dat je bij de audiofragmenten die we voor je hebben, in iedere willekeurige toonsoort een begeleiding kunt spelen, zolang je maar "in de maat" blijft met het slagwerk. Dit is een veel dynamischer manier van begeleiden dan akkoorden/arpeggio's spelen, en vereist nogal wat oefening. Om het niet al te ingewikkeld te maken hebben we in een aantal stijlsoorten en toonsoorten voorbeelden van basgitaarbegeleiding via toonladders tot je beschikking.
Het zijn voorbeelden: speel deze niet klakkeloos na, maar gebruik de tabulaturen om zelf ritmische begeleidingen in een bepaalde toonsoort te maken.

De symbolen die je tegenkomt bij de audiobestanden hebben de volgende betekenis:

Voorbeelden basgitaarbelegeiding in de ritmesectieBlues • Blues Rock

Audiovoorbeelden 1-11

Rock • Hard Rock • Metal

Audiovoorbeelden 12-22

Jazz (basis en groovy)

Audiovoorbeelden 23-25

Funk

Audiovoorbeelden 26-34

Overige muziekstijlen

Audiovoorbeelden 35-50
Als aanvulling op de theorie van dit website-onderdeel raden we je aan om naar het deel "Programma's & Downloads" te navigeren. Je vindt daar een grote hoeveelheid online en offline applicaties die je verder helpen met het uitdiepen van de theorie, en je ondersteunen bij het verder professionaliseren van je muziekkennis en je gitaarspel.bronnen: YouTube.com & diverse overige internet-sites