"Play Together" Funk • Smooth Jazz
(gecombineerde slagritmes en solo's)Introductie "Play Together" Funk • Smooth Jazz conceptPlay Together, wat bedoelen we daar precies mee?
Zoals je weet, zijn er op talloze internetkanalen heel veel voorbeelden te vinden van backing track video's, waar meestal essentiële informatie ontbreekt zoals akkoorddiagrammen, toonladderoverzichten, Shapes en andere wetenswaardigheden.
Je bent dan zelf uren bezig om uit te zoeken hoe je de backing track het beste kunt gebruiken, dus we hebben de verzameling video's die je in deze website-module gebruikt, voorzien van noodzakelijke informatie om (vrijwel) direct mee te kunnen spelen.
Doordat de informatie zowel akkoorden (slagritme) als essentiële toonladders (solowerk) bevat, kun je direct met de backing track video aan de slag.

Daar komt het Play Together principe vandaan. Je kunt met meerdere gitaristen tegelijkertijd de backing track gebruiken, waarbij de ene gitarist het slagritme voor zijn rekening neemt, en de andere gitarist de solo invult. Daar komt nog bij dat we van iedere backing track video alleen de noodzakelijke informatie, zoals akkoordprogressies,laten zien. Daardoor wordt je niet verder afgeleid en kunnen jij en je mede-gitarist jezelf volledig concentreren op het gitaarspel.

Naast de akkoordprogressie en en de toonladder(s) vind je nog wat andere symbolen bij de video's, die de volgende betekenis hebben:


Ten aanzien van de akkoorden die we voorstellen om de song te spelen, gebruiken we alternatieve barré akkoorden die eenvoudiger te spelen zijn, maar (nagenoeg) hetzelfde klinken als het officiële (barré) akkoord. Uiteraard kun je er voor kiezen alle songs in de welbekende open akkoorden te spelen. Aangezien funk een sterk ritmische muziekstijl kent, en vooral leunt op het ritmisch staccato samenspel tussen percussie, baslijnen, slaggitaren en blaasinstrumenten, waarbij de gitaarakkoorden veel met een muting effect worden gespeeld, wordt het wel lastiger om 16de noten in de vierkwarts-maat, tussentijds af te dempen.

Zie voor verdere theorie E-boek "Funky Times - Ritmespel in Funkmuziek", dat je terugvindt onder PROGRAMMA'S & DOWNLOADS | E-BOEKEN. Dat gebruikmaken van vereenvoudigde Barré akkoorden in met name Funk en Smooth Jazz muziek prima kan, is omdat de de basgitaar, in Funk de drijvende motor achter de ritmesectie, de melodie voor zijn rekening neemt, die de slaggitarist anders op de (lage) E, A en D snaar zou spelen. Het typische van Funk en Smooth Jazz muziek is, dat de slaggitarist vooral de tonen op de G, B en (hoge) E snaar voor zijn rekening neemt. En dat is nou net wat wij met de vereenvoudigde Barré akkoorden doen.

De video kan gestart en gestopt worden op de gebruikelijke wijze. Onder de video vind je de verwijzingen naar de oorspronkelijke bronnen, en we moedigen je van harte aan deze internet-sites te bezoeken.SlagritmesHet is van belang dat je een slagritme voor je begeleiding gebruikt, dat ook past bij de maatsoort (Engels: "time signature") van de backing track. En er zijn nogal wat verschillende maatsoorten.We raden je in ieder geval aan de website-onderdelen MUZIEKTHEORIE | BASIS MUZIEKTHEORIE en MUZIEKTHEORIE | STRUMMING (SLAGRITMES) te bestuderen, waar je met behulp van 20 voorbeelden inclusief audiofragmenten kunt zien en horen welke basis slagritmes er bestaan. Daarnaast vind je op YouTube en andere social media kanalen veel video's met slagritmevoorbeelden, de een wat beter dan de ander.

Funk benadrukt de groove en het ritme als het belangrijkste element, dus hele funksongs kunnen op één akkoord zijn gebaseerd. Sommige jazz-funksongs zijn gebaseerd op een twee-, drie- of een vierakkoorden volgorde. Funk legt de nadruk op melodie- en akkoordprogressies en concentreert zich op een sterke ritmische groove van een baslijn gespeeld door een elektrische bassist en een drumpartij gespeeld door een drummer, vaak op langzamere tempo's dan andere populaire muziek.

Funk bestaat meestal uit een complexe groove met ritme-instrumenten die in elkaar grijpende grooves spelen die een "hypnotiserend" en "dansbaar" gevoel creëren. Funk gebruikt dezelfde rijk gekleurde verlengde akkoorden als in bebopjazz , zoals mineurakkoorden met toegevoegde septiem en elfde, of dominante septiemakkoorden met gewijzigde negende en dertiende.

Vóór de funk was de meeste popmuziek gebaseerd op sequenties van achtste noten, omdat de snelle tempo's verdere onderverdelingen van de beat onhaalbaar maakten. De innovatie van funk was dat door het gebruik van langzamere tempo's (zeker beïnvloed door de heropleving van de blues in de vroege jaren 60 van de vorige eeuw), funk ruimte creëerde voor verdere ritmische onderverdeling, dus een maat van 4/4 kon nu plaats bieden aan 16 noten.

In funk mengen gitaristen vaak kortdurende akkoorden (wel "stabs" genoemd) met snellere ritmes en riffs. Gitaristen die ritmische partijen spelen, spelen vaak zestiende noten, met percussieve "Ghost Notes", ook wel "Dead Notes" of "Chicken Scratch" genoemd.

Funk-gitaristen die ritmegitaar spelen, vermijden over het algemeen vervormingseffecten en versterkeroverdrive om een zuiver geluid te krijgen, en gezien het belang van een helder, hoog geluid, worden Fender Stratocasters en Telecasters veel gebruikt vanwege hun scherpe hoge tonen.

De middentonen worden vaak door gitaristen vermeden om de gitaar anders te laten klinken dan de blazerssectie, keyboards en andere instrumenten. Gezien de focus op het spelen van een ritmische groove en het gebrek aan nadruk op instrumentale gitaarmelodieën en gitaarsolo's, wordt bijvoorbeeld een sustain effect niet echt door funkritmegitaristen gebruikt.

Funkritmegitaristen gebruiken effectpedalen als compressors of wah wah, waarmee het "Chicken Scratch" effect wordt versterkt, een benadering die heel veel door Nile Rodgers (van de band Chic), de grandmaster van funkritmes, wordt gebruikt.

Het hierboven genoemde E-boek bevat een downloadbare bijlage met multimedia materiaal waarin wordt uitgelegd hoe je het funkritme precies voor elkaar kunt krijgen.Funk & Smooth JazzBluesy Funk         4/4     A majeur     105     5:38

© originele file: Jam Tracks Channel       A majeur toonladder

Majeur Shapes

Groovy Smooth Soul-Funk        4/4     A mineur     100     6:00

© originele file: YT Jam Tracks       A mineur (natuurlijke_) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Jazz relaxed        4/4     B mineur     85     10:58

© originele file: DIX Music Studio       B mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Seductive Groove        4/4     B mineur     140     11:22

© originele file: Elevated Jam Tracks       B mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Slow Funky stijl        4/4     B mineur     103     10:01

© originele file: Essentials Backing Tracks       B mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Funky Groove        4/4     C♯ mineur     110     6:07

© originele file: Jam'in Backing Tracks       C♯ mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Funky Jazz        4/4     C♯ mineur     95     9:12

© originele file: DIX Music Studio       C♯ mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Groovy Disco Soul-Funk        4/4     D mineur     115     8:12

© originele file: YT Jam Tracks       D mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Disco Funk        4/4     E mineur     115     10:01

© originele file: Chusss Music       E mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Jazz Soul stijl        4/4     E mineur     85     9:15

© originele file: Essentials Backing Tracks       E mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Funky Bluesy Groove        4/4     F mineur     100     10:35

© originele file: Elevated Jam Tracks       F mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Smooth Disco Jazz        4/4     F♯ mineur     115     10:30

© originele file: DIX Music Studio       F♯ mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Disco Funk        4/4     G majeur     115     3:22

© originele file: Nick Neblo       G majeur toonladder

Majeur Shapes

Smooth Jazz Soulful Groove        4/4     G majeur     75     10:01

© originele file: Essentials Backing Tracks       G majeur toonladder

Majeur Shapes

70s Funk stijl        4/4     G Mineur     115     5:07

© originele file: Ausher Tracks       G mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Als aanvulling op de theorie van dit website-onderdeel raden we je aan om naar het deel "Programma's & Downloads" te navigeren. Je vindt daar een grote hoeveelheid online en offline applicaties die je verder helpen met het uitdiepen van de theorie, en je ondersteunen bij het verder professionaliseren van je muziekkennis en je gitaarspel.bronnen: Bandcamp, YouTube