"Play Together" Reggae (gecombineerde slagritmes en solo's)Introductie "Play Together" Reggae conceptPlay Together, wat bedoelen we daar precies mee?
Zoals je weet, zijn er op talloze internetkanalen heel veel voorbeelden te vinden van backing track video's, waar meestal essentiële informatie ontbreekt zoals akkoorddiagrammen, toonladderoverzichten, Shapes en andere wetenswaardigheden.
Je bent dan zelf uren bezig om uit te zoeken hoe je de backing track het beste kunt gebruiken, dus we hebben de verzameling video's die je in deze website-module gebruikt, voorzien van noodzakelijke informatie om (vrijwel) direct mee te kunnen spelen.
Doordat de informatie zowel akkoorden (slagritme) als essentiële toonladders (solowerk) bevat, kun je direct met de backing track video aan de slag.

Daar komt het Play Together principe vandaan. Je kunt met meerdere gitaristen tegelijkertijd de backing track gebruiken, waarbij de ene gitarist het slagritme voor zijn rekening neemt, en de andere gitarist de solo invult. Daar komt nog bij dat we van iedere backing track video alleen de noodzakelijke informatie, zoals akkoordprogressies,laten zien. Daardoor wordt je niet verder afgeleid en kunnen jij en je mede-gitarist jezelf volledig concentreren op het gitaarspel.

Naast de akkoordprogressie en en de toonladder(s) vind je nog wat andere symbolen bij de video's, die de volgende betekenis hebben:


Ten aanzien van de akkoorden die we voorstellen om de song te spelen, gebruiken we alternatieve barré akkoorden die eenvoudiger te spelen zijn, maar (nagenoeg) hetzelfde klinken als het officiële (barré) akkoord. Uiteraard kun je er voor kiezen alle songs in de welbekende open akkoorden te spelen, maar het wordt daardoor wel een stuk lastiger om het bekende "Chaka Chaka" geluid creëren, voordat je op de offbeat de down of down-upstrokes maakt. Zie voor verdere theorie de website-onderdelen MUZIEKGENRES | REGGAE en het E-boek "Barré Akkoorden in Reggae muziek", dat je terugvindt onder PROGRAMMA'S & DOWNLOADS | E-BOEKEN. Dat gebruikmaken van vereenvoudigde Barré akkoorden in met name Reggae muziek prima kan, is omdat de de basgitaar, in reggae de drijvende motor achter de ritmesectie, de melodie voor zijn rekening neemt, die de slaggitarist anders op de (lage) E, A en D snaar zou spelen. Het typische van Reggae muziek is, dat de slaggitarist vooral de tonen op de G, B en (hoge) E snaar voor zijn rekening neemt. En dat is nou net wat wij met de vereenvoudigde Barré akkoorden doen.

De video kan gestart en gestopt worden op de gebruikelijke wijze. Onder de video vind je de verwijzingen naar de oorspronkelijke bronnen, en we moedigen je van harte aan deze internet-sites te bezoeken.SlagritmesHet is van belang dat je een slagritme voor je begeleiding gebruikt, dat ook past bij de maatsoort (Engels: "time signature") van de backing track. En er zijn nogal wat verschillende maatsoorten, waarvan er gelukkig maar een paar in Reggae muziek worden gebruikt.We raden je in ieder geval aan de website-onderdelen MUZIEKTHEORIE | BASIS MUZIEKTHEORIE en MUZIEKTHEORIE | STRUMMING (SLAGRITMES) te bestuderen, waar je met behulp van 20 voorbeelden inclusief audiofragmenten kunt zien en horen welke basis slagritmes er bestaan. Daarnaast vind je op YouTube en andere social media kanalen veel video's met slagritmevoorbeelden, de een wat beter dan de ander.Reggae & SkaReggae Blues         4/4     A mineur     150     15:13

© originele file: Quist       A mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Roots Reggae        4/4     A mineur     140     5:37

© originele file: Backing Track       A mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Modern Reggae        4/4     B mineur     140     3:40

© originele file: Ancient Sounds       B mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Reggae Dub        4/4     B mineur     90     10:13

© originele file: Jam'in Backing Tracks       B mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Modern Reggae        4/4     C majeur     150     10:30

© originele file: Backing Track       C majeur toonladder

Majeur Shapes

Soulful Reggae        4/4     C majeur     120     9:06

© originele file: YT Jam Tracks       C majeur toonladder

Majeur Shapes

Easy Chill Groove Reggae        4/4     C♯ mineur     90     10:02

© originele file: YT Jam Tracks       C♯ mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Reggae Dub        4/4     D mineur     130     10:03

© originele file: Backing Track       D mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Reggae Dub        4/4     E mineur     130     10:12

© originele file: YT Jam Tracks       E mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Roots Reggae        4/4     F mineur     130     7:37

© originele file: Backing Track       F mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Funky Groove Reggae        4/4     F♯ mineur     125     10:05

© originele file: Ausher Tracks       F♯ mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Roots Reggae        4/4     F♯ mineur     120     8:46

© originele file: Best Backing Tracks       G majeur toonladder

Majeur Shapes

Roots Reggae        4/4     G mineur     85     10:49

© originele file: Jam'in Backing Tracks       G mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Roots Reggae        4/4     G mineur     115     8:44

© originele file: Backing Track       G mineur (natuurlijke) toonladder

Mineur Shapes

Als aanvulling op de theorie van dit website-onderdeel raden we je aan om naar het deel "Programma's & Downloads" te navigeren. Je vindt daar een grote hoeveelheid online en offline applicaties die je verder helpen met het uitdiepen van de theorie, en je ondersteunen bij het verder professionaliseren van je muziekkennis en je gitaarspel.bronnen: Bandcamp, YouTube