BOSS KATANA gear

Geschiedenis van de Boss CorporationBoss Corporation (gestileerd als BOSS) is een Japanse fabrikant van effectpedalen voor elektrische gitaren en basgitaren die in 1973 werd opgericht. Boss is een merknaam van Roland Corporation.

Roland oprichter Ikutaro Kakehashi richtte op 13 maart 1973 de Music Electronics Group (MEG Electronics) op dat uiteindelijk later BOSS werd.

Het eerste product van Boss werd in 1974 uitgebracht en heet de B-100 "The BOSS". Dit is een voorversterker voor de akoestische gitaar. Toentertijd was Boss nog niet officieel opgericht en werden de producten verkocht onder de naam van Rolands Amerikaanse distributeur Beckmen Musical Instruments.

In 1976 werd het eerste ′echte′ BOSS-product uitgebracht, de CE-1 Chorus Ensemble. Andere effectpedalen uit datzelfde jaar zijn de GE-10 grafische equalizer, de BF-1 flanger, en de DB-5 distortion. Een jaar later werden de eerste zes effecten in het typische Boss-pedaalformaat op de markt gebracht.

In 1988 kwam het eerste multi-effect voor gitaren de ME-5 op de markt. In dit pedaalbord zitten meerdere effecten ingebouwd naast de door Roland ontwikkelde COSM-techniek voor klankmodellering. De ME-5 werd opgevolgd door andere pedalen uit de ME-lijn. Toen begin jaren 2000 de ME-50 op de markt kwam was dat wederom een technische gevolutie. De bediening van dit digitale pedaal ging namelijk met fysieke draaiknoppen in plaats van druktoetsen en LCD-schermpjes waardoor het intuïtieve gevoel van analoge pedaaltjes bij het instellen van dit apparaat terug kwam.
Naast de ME-serie is er ook de GT-serie van multi effecten die veel uitgebreider zijn en op de gevorderde gitarist zijn gericht.
De GT-5, het eerste pedaal uit die serie was vooraf gegaan door de GX-700, een multieffect in rackformaat.

Om kosten te sparen werd de productie in 1987 verhuisd van Japan naar Taiwan. Het ontwerp bleef op kleine veranderingen na ongewijzigd.

Veel effectpedalen uit de begintijd van Boss hebben zich recentelijk tot verzamelstukken ontwikkeld. Met name voor de CE-1 Chorus Ensemble en de Dimension-C worden op veilingen flinke bedragen geboden.

Vanaf 2015 kwam Boss met de Waza Craft-lijn op de markt. Klassieke Boss pedalen worden met een schakelbare extra circuit-variatie en hoge kwaliteit componenten in Japan geproduceerd. Eventuele zwakke punten in de originele circuits zijn aangepast. De hi-end Waza Craft-pedalen worden op de markt beschouwd als één van de beste pedalen ooit gebouwd.

Ook de Boss Katana, een lijn digitale modellingversterkers zijn een voorbeeld van recente populaire producten. Met de Boss NexTone gitaarversterkers doet Boss mee aan een trend om hoogwaardige analoge transistorversterkers te bouwen die nagenoeg als buizenversterkers klinken.
Anno 2021 zijn de gangbare versterkermodellen KATANA Mini, KATANA Air, KATANA Artist MkII, KATANA 50 MkII,KATANA 100 MkII, KATANA 100/212 MkII, Katana Head MkII en een bijpassend cabinet, de KATANA Cabinet212.

Waar het woord "Katana" vandaan komt? Dit is de benaming voor het vlijmscherpe zwaard dat de oude Japanse Samurai-krijgers hanteren. Waarom draagt de versterkerlijn van BOSS dezelfde naam?
Binnen de Japanse cultuur staat Katana ook symbool voor eer, precisie en artisticiteit. Die kernwaarden typeren tevens het design, de uitvoering en de kwaliteit van de Katana-versterkerreeks.

Bekende artiesten die BOSS KATANA apparatuur gebruiken:


Eric Clapton (wijlen) Prince Jerry Cantrell (Alice in Chains)
Stephen Carpenter (Deftones) (wijlen) Kurt Cobain (Nirvana) Jamie Cook (Arctic Monkeys)
The Edge (U2) Reeves Gabrels (The Cure, Thin Machine)  Noel Gallagher (Oasis)
Joe Satriani David Gilmour (Pink Floyd) Jonny Greenwood (Radiohead)
Thom Yorke (Radiohead) Adam Jones (Tool) Jim Root (Slipknot)
John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)  Jeff Hanneman (Slayer) James Hetfield (Metallica)
Daniel Kessler (Interpol) Andreas Kisser (Sepultura) Andy Summers (The Police)
Johnny Marr (The Smiths) Brian May (Queen) Slash (Guns 'N Roses)
Steve Vai Graham Coxon (Blur)Waarom een BOSS KATANA versterker?Hiernaast zie je de BOSS KATANA MkII Head versterker met de bijbehorende luidsprekerkast, de Cabinet212 (een foto uit onze "listening room").
De laptop met daarop geïnstalleerd de BOSS Tone Studio software, zie je naast de stack staan.
Wij hebben, in de prijsklasse waarin de MkII Head met bijbehorend Cabinet past (ca. € 750), ook versterkers met bijbehorende modelingsoftware getest van Fender (Hot Rod Blues Junior IV), Marshall (DSL40CR) en Orange (Rocker 15). Op alle punten, van geluid, modeling (de digitale reproductie van -buizen- versterkers), geluidseffecten, software, prijs/kwaliteitsverhouding, is deze BOSS KATANA combinatie alle andere versterkers ruimschoots de baas.

BOSS KATANA beschikt over een scala aan verschillende versterkers, gemaakt voor gitaristen die meer willen dan uitsluitend (gemodelleerde) buizenverzadigde tonen, maar een hele live set willen creëren, met verschillende versterkers en effecten door middel van één en dezelfde versterker.
De BOSS KATANA set zoals je hierboven ziet, is in feite het Zwitserse zakmes van versterkers, waarin met behulp van de bijzonder eenvoudig te bedienen software, een wereld van tonaliteit en expressief vermogen wordt ontsloten.

BOSS biedt, gratis en voor niets (en probeer gratis software eens bij Fender te krijgen!), de BOSS Tone Studio aan.
De BOSS Tone Studio software is een applicatie die je lokaal installeert op je PC of Mac en die de link vormt tussen je toestel (MkII, GT-1000, etc.) en de BOSS TONE CENTRAL Webinhoud. Maar daarnaast is het veel meer dat.
Zo is de BOSS Tone Studio ook een complete software editor voor de door jouw gewenste multi-effecten, zodat het programmeren van klanken en klankcombinaties bijzonder overzichtelijk en gebruiksvriendelijk wordt.
Ook is BOSS Tone Studio een zeer eenvoudige Librarian of Sound manager, ofwel de ideale omgeving om je effecten, klankinstellingen en dergelijke, te beheren. Zo wordt het maken van verschillende Live sets een fluitje van een cent.

Voor ieder apparaat heeft BOSS een eigen Tone Studio, of het nu een versterker of een multi-effect processor is. Elke Tone Studio is op dezelfde manier opgebouwd waardoor het overschakelen naar een ander apparaat geen extra leercurve met zich meebrengt. Met Tone Studio software haal je het onderste uit de kan voor je versterker of pedaal.Patches en LivesetsHiernaast zie je een beeldschermafdruk van BOSS Tone Studio met livesets. Livesets zijn een verzameling patches voor je BOSS KATANA versterker of multi-effect processor. In dit voorbeeld zie je 4 livesets, waarbij iedere liveset bestaat uit maximaal 15 patches. Het voorbeeld laat een aantal patches van zogeheten "boutique amplifiers" zien. Door te klikken op de naam van een versterker, bijvoorbeeld de "Mesa Boogie DR" (onze favoriete hardrock versterker), zal je BOS KATANA versterker als een Mesa Boogie DR versterker klinken.
Je ziet dus dat door het aanschaffen van één versterker, je ineens over tientallen versterkers beschikt. Veel van de patches zijn op internet gratis te downloaden. In een aantal gevallen kun je ook wat ze noemen "Artist Signature Sounds" downloaden of kopen. Dit zijn patches die proberen het versterker en effectgeluid van een artiest te reproduceren, bijvoorbeeld van Tommy Iomi, de gitarist van Black Sabbath.
Wat is er cooler dan Sabbath Bloody Sabbath te spelen met de sound van Tommy Iomi door je luidsprekers heen?

Er zijn veel internet sites die patches aanbieden, al dan niet gratis. Wij gebruiken vrijwel uitsluitend de patches van Juca Nery, te kopen via de website Juca Nery Guitar Patches, of de patches van Tone Garage.
Juca Nery is een muziekproducer, gitarist, muziekleraar, en een "Guitar Sound Designer", en het laatste doet hij vrijwel uitsluitend voor BOSS KATANA versterkers en multi-effect pedalen. Op zijn website biedt hij honderden packs en bundles aan, van een bijzonder hoogwaardige kwaliteit, en tegen redelijke prijzen.

Andere websites met al dan niet gratis te downloaden patches:
Boss Tone Central
ChopTones
Guitar Effect Patches
Roland V-Guitar


bronnen: Boss.info, Roland.com, Juca Nery Guitar Patches, Wikipedia, Rock Guitar Universe.