Algemene informatie gebruik songs en solo's opties

Uitleg GuitarJan TabsPro Songs & Solo BooksOnze website kent de Guitar Jan TabsPro Books module, die uit twee verschillende secties bestaat. Deze module heeft een afwijkende layout van de rest van onze website, omdat deze module ook als een (Windows-only) stand-alone applicatie beschikbaar is, zij het dat dit een betaalde optie is. Je hoeft je geen zorgen te maken, de webgebaseerde versie zoals wij die aanbieden, heeft precies dezelfde inhoud en functionaliteiten. Je moet er alleen rekening mee houden dat de webgebaseerde versie er soms wat langer over doet (afhankelijk van je internetverbinding), om de multimediale inhoud te laden. Niet al te snel ongeduldig worden dus 😁.

Het TabsPro Song Book heeft honderden songs met akkoordenschema's, een autoscroll functie, zoom in/zoom uit functie, en niet onbelangrijk: een categorische indeling van de songs naar genre. Net zoals de stand-alone applicatie, kun je de TabsPro module het beste schermvullend gebruiken. Daardoor maak je het meest optimaal gebruik van alle mogelijkheden die deze module je biedt.

De module heeft een eigen, zeer uitgebreide help-functie, die in een separaat venster verschijnt als je klikt op de button met het vraagteken. Je kunt dat nu direct uitproberen, door op de button aan de rechterkant te klikken.
Het uitgebreide hulpvenster kun je weer sluiten door op de pijl-button in de gele balk onderin het hulpvenster te klikken. Samen met de bijzonder intuïtieve gebruikersinterface die in de applicatie is toegepast, zul je heel snel doorhebben hoe je het meest efficiënt gebruik kunt maken van deze module.

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de aangeboden akkoordenschema's (en dat geldt ook voor de solo tabulaturen), kan variëren. De website draait al vanaf 2018, dus een aantal akkoordenschema's en tabulaturen zijn al meerdere jaren geleden samengesteld, en al hetgeen ons wordt aangeboden is ook niet altijd van optimale kwaliteit. Bij twijfel kun je altijd het internet raadplegen of een andere website wellicht een songversie heeft die je beter aanspreekt.

Extra informatie bij de solo'sDavid Gilmour (Pink Floyd) Als je gebruik gaat maken van het TabsPro Solo Book, dan krijg je, net als bij de Song-Book versie, een lijst met solo's in tabulatuurvorm van diverse songs, samen met bijbehorende backing tracks. Net zoals in het Song-Book, worden ook in het Solo-Book regelmatig aanvullingen verwerkt.

Je vindt in deze applicatie honderden backing tracks, die allemaal ontleend zijn aan bekende songs. We hebben de desbetreffende gitaarsolo-partijen bij deze songs voor je uitgezocht, en die zijn zodanig samengesteld, dat je op (bijna) ieder moment in de backing track kunt beginnen, je kunt de solopartij in een andere volgorde spelen, wat je maar wilt.

Variaties in de solo's zijn (bijna) oneindig zelf te maken. Dat is nu "Freestyle Soloing". Bestudeer de theorie op onze website om de toepassing te leren van bends, hammer-ons, pull-offs, slides, single-note themes, licks, fills, riffs, arpeggio's, en wat al niet meer. Door deze gitaartechnieken onder de knie te krijgen, kun je de solo's die we aanbieden, helemaal naar je hand zetten. Als er geen gitaarsolo voorhanden was, hebben we in een aantal gevallen de solopartijen van bijvoorbeeld de stem, of de saxofoon, of welk instrument dan ook, omgeschreven (getranscribeerd) naar een gitaarpartij.

Je kunt de solo's meerdere keren achter elkaar spelen, met precies dezelfde backing track. De solo's kunnen langzaam of snel worden gespeeld, ze zullen altijd goed klinken. Soms is het immers slim om eerst wat langzamer te beginnen als je een nieuwe solo gaat leren, om daarna de snelheid op te voeren. Alle gitaarsoli zijn in tabulatuur genoteerd, zodat je snel, efficiënt en eenvoudig, de solo's onder de knie kunt krijgen.

Als je niet direct doorhebt op welke manier dat je een backing track start of pauzeert/stopt, raadpleeg dan het helpvenster, zoals we je hierboven hebben uitgelegd.

Veel solo's die we aan de lijst toegevoegd hebben zijn ook prima te spelen op een dreadnought gitaar (akoestisch-elektrisch) of een nylon (klassieke) gitaar. Je merkt vanzelf wanneer dat het geval is. Probeer, als je alle solo's met een elektrische gitaar speelt, eens wat verschillende Amp instellingen zoals "Clean" of "Acoustic", om de klank van een akoestische gitaar wat te benaderen. Zie voor allerlei versterkermogelijkheden het website onderdeel "BOSS KATANA Gear".