Muziekgenres





Muziekgenres algemeen



Anno 2021 is popmuziek wereldwijd nog steeds het meest geliefde muziekgenre. Maar voor hoe lang nog? Hip hop is een inhaalslag aan het maken. En lokale genres als Schläger en Samba zijn nog lang niet met uitsterven bedreigd, integendeel.
Het IFPI (International Federation of Phonographic Industries) heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de meest populaire muziekgenres wereldwijd. De organisatie vroeg 19.000 muziek luisteraars tussen de 16 en 64 jaar in de 18 landen met de grootste muziekmarkten naar hun huidige smaak.
Op de eerste plaats staat pop: 64% van de respondenten luistert het meest naar dit genre. Rock en Dance/Electronic volgen als tweede en derde geliefde genres.
Op de vierde plaats staat, verbazingwekkend genoeg, de categorie Soundtracks, en daarna volgt hip hop, met de nadruk op rap en trap. Hoewel hip hop cultuur overal ter wereld groeit, staat het muziekgenre op nummer vijf met een aandeel van 26%.

De elektrische gitaar werd veel bij Rock 'n Roll en Blues muziek gebruikt. Vandaag de dag wordt de elektrische gitaar veel vaker ingezet. Denk hierbij aan Hardrock, Ska, Punk, Pop, Rock etc.
Tevens wordt het versterkte geluid vaak beïnvloed door gitaar effecten, via bijvoorbeeld stompboxen, zie daarvoor het website onderdeel "De gitaar".

In dit websitedeel behandelen we voor verschillende muziekgenres de nodige theorie en het gitaarspel. Het is belangrijk dat je de theoretische concepten beheerst zoals besproken in de website onderdelen "Toonladders", "Akkoordentheorie", "Akkoorddiagrammen", "CAGED & Solo's" en "Harmonieleer".
Enkele zaken zullen we in dit websitedeel herhalen, de totale kennis uit bovengenoemde andere websitedelen is echter heel erg belangrijk om dit deel te kunnen snappen.

Als je een genre kiest, bijvoorbeeld Blues, dan navigeer je naar een aparte webpagina. Om terug te keren naar dit genre keuzemenu van "Muziekgenres", kies je deze menu-optie via de horizontale menubalk bovenin je scherm, of via de "Menu" knop, geheel rechtsboven in je scherm.



Pentatonisch majeur en mineur



Om te begrijpen hoe toonladders in sommige muziekgenres in elkaar zitten, gaan we even terug naar de theorie van de pentatonische toonladder, die we behandeld hebben in het websitedeel "CAGED & Solo's". Je weet uit deze theorie dat een pentatonische toonladder bestaat uit een toonreeks van vijf tonen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de majeur toonladder, die gebruikt maakt van zeven tonen (zie daarvoor de website onderdelen "Basis muziektheorie" en "Toonladders").
In feite is de pentatonische toonladder geen "echte" toonladder, maar wordt afgeleid uit de majeur en mineur toonladders.

De pentatonische majeur toonladder is een afgeleide van de majeur toonladder. Uit de majeur pentatonische toonladder worden de leidtonen weggelaten zodat de pentatoniek kan ontstaan. Leidtonen zijn tonen met een halve toonafstand naar een andere toon.

Toonladder in C majeur
Toonafstand tot volgende toon 1 1 ½ 1 1 1 ½
Majeur toonladder C - D D - E E - F F - G G - A A - B B - C
Pentatonische toonladder C D E  G A C

Bij de mineur pentatonische toonladder gebeurt hetzelfde, ook daar worden de leidtonen (de tonen met een halve toonafstand) weggelaten. Bij een mineur toonladder echter, zitten de leidtonen op een andere plaats dan bij de majeur toonladder. Passen we daarop de pentatonische systematiek toe, dan ziet een mineur toonladder (in ons geval A mineur), en zijn pentatonische tegenhangfer, er als volgt uit:

Toonladder in A mineur
Toonafstand tot volgende toon 1 ½ 1 1 ½ 1 1
Mineur toonladder A - B B - C C - D D - E E - F F - G G - A
Pentatonische toonladder A   C D E G A

Om je al het uitzoekwerk te besparen, geven we onderstaand een tabel met alle 12 majeur en 12 mineur pentatonische toonladders, zoals deze uit de kwintencirkel (Circle of Fifth) zijn te herleiden (zie websitedeel "Toonladders").

Pentatonisch majeur Pentatonisch mineur
Toonladder Noten   ToonladderNoten
C C D E G A C Cm C E♭ F G B♭ C
D D E F♯ A B D Dm D F G A C D
E E F♯ G♯ B C♯ E Em E G A B D E
F F G A C D F Fm F A♭ B♭ C E♭ F
G G A B D E G Gm G B♭ C D F G
A A B C♯ E F♯ A Am A C D E G A
B B C♯ D♯ F♯ G♯ B Bm B D E F♯ A B
D♭ D♭ E♭ F A♭ B♭ D♭ C♯m C♯ E F♯ G♯ B C♯
E♭ E♭ F G B♭ C E♭ E♭m E♭ G♭ A♭ B♭ D♭ E♭
F♯ F♯ G♯ A♯ C♯ D♯ F♯ F♯m F♯ A B C♯ E F♯
B♭ B♭ C D F G B♭ G♯m G♯ B♯ C♯ D♯ F♯ G♯
A♭ A♭ B♭ C E♭ F A♭ B♯m B♭ D♭ E♭ F A♭ B♭

Pentatonische Shapes


In het websitedeel "CAGED & Solo's" hebben we het C A G E D systeem besproken, een prachtig systeem om met behulp van pentatonische toonladders, gitaarsolo's te spelen. We noemen nog even de 5 "Shapes", die je daarvoor kunt gebruiken:
C-Shape, A-Shape, G-Shape, E-Shape en D-Shape.

De manier waarop je de diverse Shapes over je gitaarhals kunt spelen, zie je hierboven. Je weet dat dezelfde Shapes gebruikt kunnen worden in zowel de pentatonische majeur, als de pentatonische mineur toonladder. Het enige verschil is dat, als je pentatonisch gaat soloën, de grondtoon ergens anders binnen de Shape begint, afhankelijk van de toonladder waarin het muziekstuk staat, c.q. waarin je de solo wilt spelen.
In de afbeelding hierboven zie je de grondtoon van de pentatonische C majeur toonladder in blauw aangegeven.




Tot slot



Als aanvulling op de theorie van dit website-onderdeel raden we je aan om naar het deel "Programma's & Downloads" te navigeren. Je vindt daar een grote hoeveelheid online en offline applicaties die je verder helpen met het uitdiepen van de theorie, en je ondersteunen bij het verder professionaliseren van je muziekkennis en je gitaarspel.