Fast Track en handleiding





Een waarschuwing vooraf: deze website is niet geschikt om op een mobiele telefoon of kleine tablet te gebruiken. De minimale resolutie waarmee de website prima functioneert is 1920x1440 pixels, en deze resolutie tref je uitsluitend aan op moderne (grote) laptops en desktop computers, zie ook de informatiebalk onderin de webpagina's.

Studeren en spelen: Fast Track



Het woord Fast Track zie je knipperen, en dat hebben we niet voor niets gedaan. Je kunt onze website via het hoofdmenu van links naar rechts helemaal afwerken, en dan heb je de theorie en de praktijk in de meest logische volgorde afgewerkt. Maar de meeste gitaristen zijn daarvoor te ongeduldig. Daarom hebben we de Fast Track geïntroduceerd. Zoek het voor jou gewenste studie-onderdeel op en klik de gewenste button, om direkt naar de gewenste website module te gaan.

Muziek-
theorie
🢣 Basis
theorie
🢣 Introductie
muziek
theorie
Harmonie
leer
Tabulatuur
studie
C.A.G.E.D.
concept
DEEP DIVE
thema
studies
Toonladder
theorie
🢣 Basis toonladders Pentatonische ladders C.A.G.E.D. systeem Specifiek basgitaar Online
applicaties
Specifiek Bluesmuziek
Specifiek Rockmuziek Specifiek Reggae
muziek
Specifiek Funk
(neo) Soul
(smooth) Jazz
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Pentatoniek
en
C.A.G.E.D. theorie
🢣 Pentatonische ladders C.A.G.E.D. concept Specifiek Bluesmuziek Blues licks & riffs Specifiek Rockmuziek Specifiek basgitaar
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Akkoorden
theorie
🢣 Basistheorie akkoorden Akkoord
diagrammen
Barré
akkoord
progressies
Specifiek basgitaar Specifiek Bluesmuziek Specifiek Rockmuziek
Specifiek Funk
(neo) Soul
(smooth) Jazz
Online
applicaties
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Shapes en
moveable boxes
concepten
🢣 C.A.G.E.D. concept Barré
akkoord
progressies
Basgitaar
algemeen
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Slagritme
studie en
oefeningen
🢣 Theorie
(+ audio)
Ritmesectie spel
(+ audio)
Specifiek Bluesmuziek Specifiek Rockmuziek Specifiek Reggae
muziek
Specifiek Funk
(neo) Soul
(smooth) Jazz
Basgitaar
algemeen
Basgitaar
specifiek
DEEP DIVE
thema
studies
Instrument
en
toebehoren
🢣 Versterkers
pedalen
digitaal
🢣 Electrische gitaar BOSS/Katana gear Basgitaar & gear
Muziek
en
speelstijlen
🢣 Signature
styles en
tabulaturen
🢣 Specifiek Bluesmuziek Specifiek Rockmuziek Specifiek Reggae
muziek
Specifiek Funk
(neo) Soul
(smooth) Jazz
Basgitaar
algemeen
Basgitaar
tabulaturen
Basgitaar
voorbeelden
Basgitaar
V.o.X.
training
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Samen
spelen
en/of
solospel
🢣 Studie en
improvisatie
🢣 C.A.G.E.D. systeem Blues
samenspel
Rock
samenspel
Reggae
samenspel
TabsPro
Songs
TabsPro
Solo's
Blues
backing
tracks
Rock
backing
tracks
Reggae
backing
tracks
R&B
backing
tracks
Nu-Jazz
backing
tracks
Funk etc.
backing
tracks
Basgitaar
backing
tracks
Play Along
Excellence
serie
Diverse E-boeken DEEP DIVE
thema
studies
Bestaande
songs
en/of
solo's spelen
🢣 Audio
video
tabulaturen
🢣 Songs
akkoorden
en solo's
Play Along
Excellence
serie
Diverse E-boeken
Backing tracks
electrische
en
basgitaar
🢣 Slagritmes
samenspel
solo's spelen
🢣 Barré oefeningen Ritmesectie oefeningen Backing tracks
(algemeen)
Songs
akkoorden
en solo's
TabsPro
Songs
TabsPro
Solo's
Blues
backing
tracks
Rock
backing
tracks
Nu-Jazz
backing
tracks
Funk etc.
backing
tracks
Basgitaar
V.o.X.
training
Basgitaar
ritmesectie
training
Reggae
backing
tracks
R&B
backing
tracks



Studeren en spelen: website beschrijving



Als je de Fast Track hierboven hebt overgeslagen, dan kun je onderstaand met behulp van korte beschrijvingen per website-onderdeel (of module), bekijken of er iets van je gading bijzit. Allereerst: deze website dient een aantal verschillende doelen. Je ziet dat ook aan de horizontale menubalk onder de website-titel, waarbij je, door op de gewenste knop (button) te klikken, een submenu (dropdown-menu) opent, waaruit je verder kunt kiezen. Het bovenste rijtje knoppen zijn de hoofdmenu-opties of hoofdmodules. Het dropdown menu daaronder is een submenu.

We vertellen je in kort bestek wat je allemaal kunt vinden onder de hoofdmodules.

Module: Home, contact & diversen

Een handigheidje dat we hebben ingebouwd, is de optie "Compleet song overzicht". In een pop-up venster wordt de database met songs geopend, die we voor je hebben gearrangeerd en die je terugvindt onder de menu-optie "Songs & solo's", bij "Akkoorden & solospel" De database in het pop-up venster laat zien of een song voorkomt als een akkoord-arrangement, een Power Chord arrangement, of een sologitaar versie.

Hier vind je ook de mogelijkheid voor contactopname en het opvragen van verdere informatie. Je hebt de mogelijkheid om per e-mail rechtstreeks contact met de webmaster van op te nemen, of je in te schrijven (of uit te schrijven) voor onze periodieke nieuwsbrief.

Module: Muziektheorie

De grondslag van alles in de muziektheorie is de nodige basiskennis, dus daar begint als het ware ook de website mee. De menu optie "Basis muziektheorie" doet precies dat. Als je weinig of geen voorkennis hebt van de muziektheorie, is dit een uitstekend begin van je zoektocht naar hoe muziek, muzieknotatie en notenbalken in elkaar steken.

We kunnen het niet nalaten hier een befaamde quote van Steve Lukather, de meester-gitarist van de band Toto, te citeren:

"Toto-lly for technique" The Guitarist, February 2021)
Steve Lukather is er van overtuigd dat een grondige kennis van muziektheorie essentieel is geweest om zijn creativiteit door de jaren heen, formidabel te verbeteren. “Muziektheorie heeft me daadwerkelijk geholpen in het vervolmaken van mijn gitaarspel. Dit geldt zeker voor de de tijd waarin ik gedwongen werd om ter plekke een muziekstuk met akkoorden of solo's te ondersteunen.
In de studio geven ze je simpelweg een akkoordsymbool, tikken af tot het muziekstuk begint, en de bedoeling is dat je ter plekke iets briljants toevoegt aan de muziek. Ik kan duizenden redenen aangeven waarom theorie en harmonieleer mij geholpen hebben bij het componeren, de muzikale mogelijkheden uitbreiden, en het improviseren.
De grootste leugen is dat kennis van muziektheorie, of weten hoe je muziek kunt lezen, de ziel uit je spel haalt. Dit is complete nonsens.”


De tweede optie "Toonladders" is een zinvolle voortzetting van de basis theorie, en er wordt een bruggetje geslagen tussen toonladdertheorie de op gitaar, en zoals deze in de standaard muziektheorie wordt gepresenteerd. Deze optie gaat er van uit dat je voorkennis van muziektheorie hebt op basisniveau (de vorige menu optie dus).

De derde optie "Akkoorden" heeft een pijltje naar rechts in de menuknop, en dat betekent dat er nog extra menu-opties onder dit submenu zitten.

Het eerste extra submenu is "Akkoordentheorie", specifiek voor de gitaar, en ook hier geldt dat de inhoud voortborduurt op de menu-opties "Basis muziektheorie" en "Toonladders".

Het tweede extra submenu is "Akkoordendiagrammen" en deze module duikt diep in de akkoordenleer voor gitaar, met honderden akkoordendiagrammen om je op weg te helpen. Belangrijk hier is weer, dat je de theorie van de voorgaande menu-opties beheerst. Anders kun je met dit menu onderdeel weinig meer doen dan akkoorden opzoeken (wat overigens ook heel handig kan zijn).

"Tabulatuur lezen en begrijpen" is een belangrijk theoretisch concept, zeker als je het klassieke notenschrift niet beheerst. Tabulatuur is dan "the next best thing" voor de gitarist.

Het onderdeel "CAGED systeem & Solo's" heeft een tamelijk diepgaand theoretisch karakter, en zonder basiskennis van muziektheorie en toonladders, is het C A G E D systeem moeilijk te begrijpen. Voor de gitarist die excellente solo's wil gaan spelen is kennis van dit toonladder-geörienteerd systeem een noodzaak.

"Harmonieleer" gaat vooral over een verdieping van je kennis over akkoordprogressies, zeg maar de harmonische samenklank van akkoorden die bij elkaar passen. We leggen aan de hand van interval-tabellen uit hoe je kunt uitvissen welke akkoorden in een bepaalde toonladder bij elkaar horen, en in welke volgorde je deze akkoorden het beste zou kunnen spelen.
Daarnaast besteden we aandacht aan het moduleren, het switchen van de ene naar de andere toonladder (en dus andere akkoorden), in een popsong.
Ook hier is het belangrijk, dat je kennis hebt van hetgeen is besproken in de website onderdelen "Toonladders" en "Akkoordenleer".

Bij "Strumming (slagritmes)" leggen we uit wat slagritmes voor een gitaar zijn. Er zijn een heleboel audiobestanden toegevoegd, om het een en ander te verduidelijken.

Module: Muziekgenres

Het website onderdeel "Muziekgenres" geeft allereerst een korte herhaling van de systematiek van het gebruik van pentatonische toonladders, waarover je alles kunt lezen in "CAGED systeem & Solo's".
Het is belangrijk om de theorie van pentatonische toonladders goed te begrijpen, omdat deze de basis vormt van de meest voorkomende gitaarsolo's in popmuziek.
Na deze herhaling is er een deep dive in diverse muziekgenres als Blues, Rock, Reggae, (smooth) jazz, (neo) soul, funk etc.
Per genre wordt gekeken naar de meest voorkomende akkoordprogressies (zie "Harmonieleer"), specifieke toonladders, licks, riffs en slagritmes. Over dat laatste kun je weer heel veel lezen in het websitedeel "Strumming (slagritmes)"

Module: Gitaar & gear

Het is altijd handig wat over de techniek van gitaren te weten, daarvoor kun je het websitedeel "Gitaar & gear" raadplegen. Je leert wat de diverse onderdelen van een gitaar zijn, welke techniek er in gitaren wordt verwerkt, welk soort pick-ups (elementen) dat je kunt gebruiken, en welke soorten snaren gebruikelijk zijn.
Daarnaast worden er een aantal Nederlandstalige en Engelstalige videos gepresenteerd, waarin wordt uitgelegd hoe je per type gitaar (akoestisch, Stratocaster, Les Paul, Floyd Rose model), het meest efficiënt je gitaarsnaren kunt vervangen, en hoe je de brug en de hals (truss rod) kunt afstellen.
Met letterlijk honderden multimedia voorbeelden leggen we ritmesectiespel uit, en kun je samen met mede-gitaristen songs spelen, omdat we, naast de backing tracks (in video-formaat), alle open, barré en power-chords geven, plus de bijbehorende toonladder (voor het solospel), en de juiste Shapes ter ondersteuning van de solo-gitarist.
Er is een uitgebreide uitleg van gitaar- en versterkeffecten (stomp boxes, effectpedalen, modeling), en het gebruik van electronische stemapparaten en dergelijke. Last but not least vind je onder de submenu-optie "Praktijk" talloze ondersteunende tools om solo's dan wel samen te spelen, en interessante theorie die je direct in je spel kunt integreren.

Module: Basgitaar

Deze module is een complete leergang in het (speel)technisch begrijpen van de electrische bas. Een compleet informatiedeel leert je alles over toonladders, akkoorden en arpeggio's spelen over een viersnarige basgitaar, en technieken als het Walking Bass Principle, Slapping & Popping, Tapping en de Sweep-picking techniek, worden aan de hand van video's en honderden tabulatuurvoorbeelden, haarfijn uitgelegd.
Daarnaast worden met letterlijk honderden tabulatuur- en audiovoorbeelden speelstijlen, baslicks en basriffs uitgelegd. Veel completere electrische basgitaarinformatie zul je op het internet niet vinden.

Module: Songs & solo's

Bij de module "Songs & solo's" vind je diverse songs, vanuit alle mogelijke genres, die we voor studiedoeleinden hebben uitgezocht en grotendeels nieuw hebben gearrangeerd. Songs variëren van de classics tot aan rock, reggae en funk, voor elk wat wils. Je vindt de akkoordzettingen bij de songs, met af en toe wat extra's. We hebben ervoor gekozen akkoordenschema's, power chords en solo gitaararrangementen zo simpel mogelijk voor te stellen en zo simpel mogelijk speelbaar te maken. Dat betekent bijvoorbeeld bij songs die met barré-akkoorden worden gespeeld, dat je vereenvoudigde barré zettingen terugvindt, waarvan je gitaarleraar zal zeggen dat die absoluut fout zijn, maar neem dat maar met een korreltje zout: onze arrangementen zijn zodanig dat ze én makkelijk speelbaar zijn, én nog steeds klinken als het origineel 😜.

Module: Backing & solo tracks algemeen

Voor de gitarist die serieus wil oefenen is het belangrijk om goede (en qua tijdsduur lange) backingtracks te hebben, om zowel samen te spelen, akkoorden te oefenen, of solo's te improviseren. Deze webmodule is het walhalla voor je. Voor diverse genres hebben we honderden backingtracks in de meest voorkomende toonladders, allemaal voorzien van een BPM (Beats Per Minute) aanduiding, en een indicatie van de speeltijd van de track.

Het gedeelte "Backing Tracks (conversies)" bevat bijna 2.000 tracks. Deze backing tracks zijn niet door professionele artiesten gemaakt (sessie muzikanten e.d.), maar kun je prima als oefenmateriaal gebruiken als je akkoorden wilt instuderen, of als je een solo wilt improviseren.
Alle backing tracks zijn softwarematig (MIDI) samengesteld, in programma's als Guitar Pro, MuseScore, MixPad, Steinberg, Sibelius, SynthFont, Crescendo, Rosegarden, en Aria Maestoso. Mede daardoor klinken de backing tracks "synthetisch", maar we stellen de tracks niet voor niets gratis als oefenmateriaal beschikbaar.

Module: Programma's & downloads

Waar je heel veel plezier aan gaat beleven is de menu-optie "Programma's & downloads". Dit website onderdeel is een aanvulling op alle voorgaande theorie en geeft je additioneel:
  • Een overzicht van alle nieuwsbrieven die we hebben uitgegeven, met alle daarbijbehorende "Specials", variërend van speciale muziektheoretische studieboeken, tabulatuur- en akkoordenboeken, tot aan tabulaturen in Guiter Pro formaat, al dan niet met backing tracks of andere additonele bestanden
  • Een module met een grote hoeveelheid E-Boeken, die regelmatig wordt uitgebreid een aangevuld. De E-boeken zijn allemaal ondersteunend materiaal om je muziektheorie verder te kunnen uitbreiden en verfijnen, en bevatten daarnaast nog veel meer interessante onderwerpen.
  • De inmiddels befaamde "DEEP DIVE" theorieserie, die dieper ingaat op theoretische en gitaarspel concepten. Gebruikmaken van deze serie korte E-papers vereist af en toe wel een grondige voorkennis in muziektheorie. Begin er dus niet aan als je de basistheorie van de website nog niet hebt bestudeerd.
  • De "TOOLZ" module geeft je een grote hoeveelheid online applicaties, die variëren van diverse verschillende vormen van kwintencirkels tot diverse toonladder- en transponeer applicaties.
  • Een hele lijst aan downloadbare externe applicaties, die allen onder het Windows besturingssysteem draaien, en die variëren van akkoordenzoekers en akkoordgeneratorprogramma's tot aan toonladderoefeningen en -studies en tabulatuur schrijven.



Denk eraan dat deze website een gitaarleraar niet overbodig maakt. De theorie die je nodig hebt om een eersteklas gitaarspeler te worden leveren we via deze website, grondig studeren bij een gitaarleraar is een must om de theorie goed te leren toepassen.

We hebben geprobeerd de inhoud van deze website zo autodiactisch mogelijk op te zetten, maar met alleen deze theorie en wat YouTube filmpjes zul je snel in je verdere ontwikkeling als gitarist blijven steken.





De hulpmiddelen op deze website



Naast de handige en logisch opgezette menustructuur, die op twee manieren te benaderen is, via de knoppen met submenu's in het hoofdmenu-scherm en de "Fast Track" optie bij "Home, contact & diversen", helpt deze informatiepagina je ook goed op weg. De inhoud per webpagina hebben we in kort bestek hierboven al besproken, we geven nu nog een aantal hints en tips voor gebruik.

Allereerst de startpagina van de website. Deze geeft de gebruiker de mogelijkheid te communiceren met de webmaster. Er is een mail-optie voor het indienen van verzoeken om een bepaalde song (in akkoordvorm, als power chords, of als solo met backing track), in de database op te nemen.
Daarnaast kan de gebruiker zich aanmelden bij de mailinglist zodat hij automatisch een mailbericht krijgt, als we een nieuwe song aan de database hebben toegevoegd.

De database met songs, in allerlei vormen (akkoorden, power chords of met uitgewerkt solospel), groeit gestaag en bevat sinds het begin van de website tot aan het huidige moment, honderden song- en solo gitaararrangementen.

Je ziet op veel webpagina's rechtsboven een zoekoptie in de vorm van een vergroot-glas. Door op het vergrootglas te klikken opent een zoekvenster.
Je geeft de zoekterm in voor de huidige webpagina en drukt op de "Enter" toets. Daardoor worden alle woorden in de webpagina die met jouw zoekterm overeenkomen, gemarkeerd. Een klik op het kruis verwijdert de markeringen weer.
Met behulp van de pijltjestoetsen naast het zoekvenster kun je door de webpagina van boven naar beneden, en terug, naar ieder gevonden trefwoord navigeren. Afhankelijk van het browsertype dat je gebruikt, verschijnen de pijltjes en het kruis pas, als je met de muis over de groene knoppen beweegt.
Je kunt er ook voor kiezen een trefwoord op een website te zoeken, je verlaat dan de website en je krijgt een lijst van alle websites op het internet waarin jouw zoekterm is gevonden.

Hier en daar zie je een grijze vraagteken-button staan, waar je ook op kunt klikken. Er verschijnt dan een pop-up venster met aanvullende informatie bij de desbetreffende webpagina. Dit pop-up venster sluit je door nogmaals op hetzelfde popup-venster te klikken.

Onderaan de pagina's zie je een knop "Top", die je direkt weer terugbrengt naar het hoofdmenu van de huidige webpagina. Je hebt waarschijnlijk al gezien dat het website menu nooit uit beeld verdwijnt. Waar je ook ergens op de website bezig bent, via het website menu kun je altijd direkt naar een ander menu onderdeel van de website navigeren.

Via een zoekmachine kun je op een bepaalde pagina van onze website terechtkomen, en eigenlijk wil je liever starten vanaf de hoofdpagina van de website, wat logisch is, want dan zie je alle mogelijke opties. Daarvoor zie je naast de knop "Top" vaak een knop "Home". Door op deze knop "Home" te klikken kom je altijd in het hoofdmenu van de website terecht.

In de diverse website onderdelen vind je ook allerlei hulpmiddelen, zoals een "Noten/Akkoorden transponeerhulp (tool)" bij het onderdeel "Toonladders", een "Akkoordenzoeker (tool)" bij "Akkoordentheorie", of een "Akkoorden Generator" bij "Akkoorden diagrammen".

Bij de songs hebben we zoveel mogelijk videofragmenten van de songs erbij gezocht, en daar waar mogelijk hebben we ook de muzieknotatie in zowel de formele notatie als tabulatuur, toegevoegd.
Verder zijn talrijke audio fragmenten toegevoegd onder andere in het website onderdeel "Strumming (slagritmes)".

Als je wilt weten wat de laatste aanpassingen aan de website zijn, kun je in de groene informatiebalk onderin je beeldscherm klikken op de "LOG" knop. Er wordt een pop-up venster geopend met een overzicht (een logboek) van de wijzigingen en aanpassingen aan de website, gesorteerd op datum.